Thema’s
Mogelijke thema’s om aan te werken:
- Destructieve liefdesrelaties
- Lastige overlevingsmechanismen zoals bijvoorbeeld perfectionisme, niet kunnen loslaten, vermijden, veel in je hoofd zitten, controle, je snel afgewezen of aangevallen voelen.
- Moeite met het voelen van je emoties, wensen en behoeften
- Juist overspoeld worden door heftige emoties
- Gedrag vertonen waar je later spijt van hebt
- Moeite om grenzen te voelen, te stellen en/of erbij te blijven
- Stress en burn-out
- Angstklachten
- Lichamelijke spanningsklachten of chronische pijn
- Onzekerheid en laag zelfbeeld
- Jezelf veel met anderen vergelijken
- Je afhankelijk voelen van anderen voor waardering en bevestiging
- Piekeren en negatieve gedachten
- Schuld- en schaamtegevoelens
- Het gevoel hebben dat je niet jezelf mag of kunt zijn
- Onverwerkte trauma’s die je nog niet hebt durven aankijken
Werkwijze
In een vertrouwelijke setting kun je je persoonlijke verhaal vertellen. Ik luister zonder oordeel en stel doelgerichte vragen om erachter te komen wat voor jou belangrijk is.
Tijdens een intakegesprek bespreken we welke wensen en/of uitdagingen een rol spelen in je leven. Dat formuleren we samen in een concreet doel. Dit doel vormt de rode draad in ons traject. Een traject neemt gemiddeld vijf tot zeven sessies in beslag. Op het juiste moment worden er verschillende methodieken ingezet om stap voor stap het gewenste doel te bereiken. Samen kijken we wat het beste bij jou past.
De eerste stap is altijd bewustwording van wat er nu eigenlijk in het moment gebeurt. Welke gedachten, gevoelens en gedrag ervaar je? Welke overtuigingen liggen daaronder? Welke patronen heb je je onbewust eigen gemaakt?
Vervolgens werken we aan het in contact komen met je lichaam en emoties. Hier zijn verschillende manieren voor, afhankelijk van waar je in je proces bent en waar jij je prettig bij voelt. Hoe beter je in verbinding staat met jezelf, hoe beter je gaat ervaren wat je behoeften en verlangens zijn. En ook waar je grenzen liggen.
Tenslotte pellen we laag voor laag af tot we steeds dichter bij de kern komen. Jij bent daar zelf leidend in. Het belangrijkste is dat je je veilig en gehoord voelt. Dit wil niet zeggen dat je geen weerstand tegenkomt. Sommige inzichten zijn nu eenmaal pijnlijk en het is mens-eigen om pijn te willen vermijden en ontkennen. Bovendien vraagt in ontwikkeling komen dat je oude vertrouwde patronen vaarwel zegt en het nieuwe en onbekende durft te omarmen. Daar is moed voor nodig!
Het is goed mogelijk dat we in het proces angsten en trauma’s tegenkomen. Als je je daar veilig bij voelt, kunnen we die samen onderzoeken en helen. Als het nog te spannend is, mag je daar een grens in aangeven. Soms mag iets geparkeerd worden totdat je er werkelijk aan toe bent.
Het mooie van coachen is dat er wordt uitgegaan van je eigen autonomie en dat er wordt gewerkt met jouw gezonde innerlijke deel. Je bent dus geen patiënt, maar een cliënt. Dat gezonde deel, je ‘volwassen autonome zelf’, ga je onder mijn begeleiding in je eigen persoonlijke proces ontwikkelen en versterken. Omdat het je eigen proces is waarin je je eigen ontdekkingen doet, is je groei krachtig en blijvend.
Ik zal je regelmatig vragen om aantekeningen te maken, reflectieverslagen te schrijven en oefeningen te doen. Hoeveel werk je hiervan maakt is je eigen keuze en verantwoordelijkheid. Maar besef dat hoe meer je in het proces stapt, hoe meer je uiteindelijk uit het coachtraject zult halen.
Als professionele coach en counselor houd ik me aan de ethische gedragscode zoals geformuleerd door NOBCO.
Methodieken
Ik gebruik naast basiscoach- en gesprekstechnieken elementen en oefeningen uit de volgende methodieken:
- Cognitieve Gedragstherapie
- RET (Rationeel Emotieve Therapie)
- VBT (Value Based Transformation)
- TA (Transactionele Analyse)
- NLP (Neuro Linguïstisch Programmeren)
- Voice Dialogue of Delenwerk
- Innerlijk kinderwerk
- Systemisch werk
- Ademhaling en Meditatie
- Reiki
- Yin
- Hypnotherapie
Hypnotherapie
“De manier waarop je jezelf en de wereld ervaart, bepaalt hoe je wereld eruit ziet.” – Saskia Plagge
Hypnotherapie is een krachtige en wetenschappelijk onderbouwde methode, en wordt beschouwd als de best bewezen alternatieve geneeswijze. Het maakt gebruik van hypnose om een staat van diepe ontspanning en verhoogde focus te bereiken. In deze toestand is het mogelijk om toegang te krijgen tot het onderbewustzijn, waar de oorsprong van onze emoties, gewoonten en overtuigingen ligt.
Hypnose is een staat van bewustzijn, tussen waken en slapen in, die de meeste mensen al wel eens op natuurlijke wijze hebben ervaren. Het is het beste te omschrijven als trance of focus. Je zou het kunnen vergelijken met dagdromen. Of bijvoorbeeld het soort concentratie dat je hebt als je in de auto zit. Soms realiseer je je dat je hele stukken van de snelweg hebt gemist en al op je bestemming bent aangekomen.
Ons dagelijks functioneren wordt grotendeels bepaald door ons onderbewustzijn. Het heeft een bijna onbeperkte capaciteit en is verantwoordelijk voor onze emoties, automatische reacties en diep verankerde gewoonten. Het slaat vanaf onze geboorte, en zelfs daarvoor, alle informatie neutraal op, vergelijkbaar met een harde schijf. Gedragspatronen worden vervolgens ontwikkeld op basis van deze opgeslagen data.
Ons bewustzijn daarentegen richt zich op het hier en nu. Het is verantwoordelijk voor logisch denken, probleemoplossing en wilskracht, maar heeft een beperkte capaciteit: slechts 7 tot 9 zaken kunnen we tegelijkertijd bewust verwerken. Omdat ongeveer 95% van onze gedragingen en reacties automatisch door het onderbewustzijn worden gestuurd, is wilskracht vaak niet genoeg om diepgewortelde patronen te veranderen. Dat heb je vast al wel gemerkt!
Een essentieel onderdeel van het bewustzijn is de kritische factor. Deze werkt als een firewall die nieuwe informatie vergelijkt met wat al in het onderbewustzijn is opgeslagen. Informatie die niet overeenkomt, wordt meestal afgewezen, wat ons beschermt tegen onnodige veranderingen maar ook kan belemmeren bij het aanleren van nieuwe patronen.
Hypnose maakt de kritische factor minder actief, waardoor positieve suggesties direct door het onderbewustzijn worden geaccepteerd – mits ze aansluiten bij jouw waarden en wil. Dit maakt het mogelijk om hardnekkige gewoonten en overtuigingen te doorbreken en nieuwe, positieve patronen te ontwikkelen. Omdat het onderbewustzijn snel en efficiënt werkt, leidt hypnotherapie vaak tot verrassend snelle en blijvende resultaten.
Is je interesse gewekt en zou je deze bijzondere methodiek graag zelf ervaren? Of heb je nog vragen? Ik kijk ernaar uit om samen te ontdekken wat hypnotherapie voor jou kan betekenen.
Relatiecoaching
Een relatie kan het mooiste in je naar boven halen, maar ook heel uitdagend zijn. De romantische partnerrelatie komt het dichtste bij de eerste en belangrijkste relaties in je leven: die met je ouders of verzorgers. In die vroege relaties heb je je hechtingsstijl en overlevingsmechanismen ontwikkeld, die je dus logischerwijs later ook in de relatie met je partner kunt tegenkomen. Soms kom je vast te zitten in deze oude patronen, die leiden tot steeds meer frustratie en verwijdering, in plaats van verbinding. Relatiecoaching kan je helpen om deze uitdagingen te doorbreken en samen een nieuwe weg in te slaan.
Je partner weet vaak als geen ander precies je kwetsbare plekken te raken. Dit kan liefde en verbinding brengen, maar ook leiden tot angst en verlies van vertrouwen. Wanneer je in die negatieve spiraal belandt, zie je dat beide partners zichzelf proberen te beschermen door zich ofwel terug te trekken, of aan te vallen, meestal in een vast rollenpatroon. Onder deze overlevingsreacties liggen emoties en behoeften die niet altijd duidelijk gevoeld worden. Als je je hier beiden niet bewust van bent, kun je gemakkelijk verstrikt raken in verwijt, wat de relatie onder grote druk kan zetten.
Hier komt relatiecoaching in beeld. Als relatiecoach creëer ik een veilige ruimte waarin beide partners zich gehoord voelen. We onderzoeken samen wat er écht speelt: wat zijn de onderliggende gevoelens en behoeften? Welke patronen en gedragingen werken belemmerend? En hoe kun je eruit stappen en het anders gaan doen?
In mijn sessies beginnen we meestal met het versterken van je individuele basis, zodat je vanuit een stevige plek in jezelf de relatie kunt aangaan. Daarna werken we aan het herstellen van de verbinding, het verbeteren van communicatie en het voelen en constructief uiten van grenzen en behoeften. Methodieken zoals Transactionele Analyse en Geweldloze Communicatie zijn hierbij krachtige tools. Je leert waarnemen wat er gebeurt zonder dat je erin meegezogen wordt. En ook hoe je triggermomenten kunt gebruiken om persoonlijk te groeien én de intimiteit in je relatie te verdiepen.
Tijdens een intakegesprek bespreken we jullie situatie en verkennen we samen hoe ik jullie het beste kan ondersteunen. Benieuwd wat relatiecoaching voor jullie kan betekenen? Ik nodig jullie uit voor een vrijblijvend online kennismakingsgesprek.