Kom je regelmatig in liefdesrelaties terecht waarin aantrekken en afstoten een belangrijke rol speelt? Twijfel je of je wel de moeite waard bent? Of heb je juist weinig vertrouwen in anderen? Grote kans dat jij last hebt van onderliggende hechtingsproblematiek. Als je dit herkent, lees dan vooral verder!
In je jeugd wordt in het contact met je ouders en belangrijkste verzorgers de basis gelegd voor hoe jij je in je verdere leven aan anderen hecht. Er zijn grofweg twee soorten hechting te benoemen: veilige en onveilige hechting.
Waren je ouders in staat om jou de emotionele zorg te geven die jij als kind nodig had en respecteerden ze tegelijkertijd jouw autonomie? Dan ontwikkel je als kind waarschijnlijk een veilige hechtingsstijl. Ca. 60-70% van de mensen is veilig gehecht. Als je veilig gehecht bent, heb je een basisvertrouwen in zowel jezelf als in de ander. Daardoor voel je je vrij om jezelf te zijn en intieme relaties met anderen aan te gaan.
Bij een onveilige hechting ontbreekt het basisvertrouwen in jezelf en/of in de ander. Hier ligt meestal een gemis, een onvervulde emotionele behoefte uit je kindertijd aan ten grondslag. Deze ‘oude kindpijn’ wordt in je latere relaties volop getriggerd en maakt dat je in de overlevingsmechanismen kunt schieten die je je als kind hebt eigen gemaakt om dit gemis het hoofd te kunnen bieden. Dit kan het hebben van gezonde relaties met anderen sterk bemoeilijken.
Kinderen met verslaafde ouders, ouders met psychische problemen en kinderen die scheidingen en verlies hebben ervaren, zijn veelal onveilig gehecht. Maar vaak hoeft er niet eens iets opvallends aan ten grondslag te liggen. Ook kinderen met liefhebbende ouders zijn soms toch de emotionele zorg tekortgekomen die ze zo nodig hadden. Dan heb ik het bijvoorbeeld over ‘je niet gezien voelen’, ‘niet jezelf mogen zijn’, ‘emoties hebben moeten wegstoppen’, ‘je niet getroost of gesteund voelen’ of ‘onder druk gezet worden’.
Ook op latere leeftijd kun je onveiliger gehecht raken, met name door een relatie aan te gaan met een onveilig gehechte partner. Hierdoor kun je onzekerder worden, vertrouwen verliezen en soms zelfs gedragspatronen van de ander overnemen.
Gelukkig is er hoop! Je hechtingsstijl blijft voor de rest van je leven in ontwikkeling. Door te investeren in je eigen mentale ontwikkeling en goede ervaringen op te doen, kun je je hechtingsstijl absoluut ten goede veranderen. Ik heb alle tools en ervaring in huis om jou hierbij te begeleiden. Besef dat er geen ‘quick fix’ bestaat. Het is een proces waar je in zult moeten investeren, maar waar je de vruchten zeker van zult gaan plukken!