Hypnotherapie – van blauwdruk naar speeltuin

We denken vaak dat we ons leven naar onze hand kunnen zetten door bewuste keuzes te maken. Maar is dit echt zo? Wat als ons gedrag grotendeels wordt bepaald door automatische processen uit ons onderbewustzijn?

Herken je hoe lastig het kan zijn om een hardnekkige gewoonte te doorbreken, zelfs als je weet dat het beter voor je zou zijn? Of hoe je, in een moment van frustratie, iets hebt gezegd waar je later spijt van hebt?

Ons onderbewustzijn speelt een grotere rol in ons leven dan we ons realiseren. Vanaf onze geboorte slaat het alles op wat we meemaken: indrukken, herinneringen, emoties en zintuiglijke ervaringen. Deze worden gestructureerd in een uitgebreid netwerk van patronen en overtuigingen die ongemerkt bepalen hoe we onszelf, anderen en de wereld om ons heen ervaren.

(Foto: De hechtingscoach als 2-jarige)

Blauwdruk

Dit netwerk noemen we onze blauwdruk. Wanneer we geconfronteerd worden met nieuwe informatie, wordt deze automatisch getoetst aan onze bestaande patronen en overtuigingen. Als de nieuwe informatie past bij wat we al geloven, wordt het moeiteloos geaccepteerd en geïntegreerd. Maar als deze in strijd is met onze bestaande blauwdruk, dan wordt het verworpen. Dat verklaart bijvoorbeeld waarom we zo moeilijk complimenten of positieve affirmaties kunnen accepteren als we diep van binnen iets anders geloven.

Daarnaast merken we dat als een gebeurtenis enigszins op iets uit het verleden lijkt, we automatisch reageren volgens dat oude patroon, zonder dat we ons daarvan bewust zijn. Dit wordt ook weleens spelmatig gedrag genoemd – het gevoel dat we vastzitten in een patroon, net zoals in een spel waarin de regels en rollen al vastliggen. Het gedrag wordt dan onbewust herhaald, zoals een acteur die zijn rol speelt volgens vastgelegde scriptregels, zonder ooit de ruimte te voelen om een nieuw spel te spelen.

Stel je bent ooit een hond gebeten. Jaren later merk je dat je instinctief terugdeinst als een hond enthousiast op je afrent, ook al laat deze hond geen enkel teken van agressie zien. Je reactie wordt niet alleen bepaald door wat er nu gebeurt, maar door een diepgeworteld patroon dat destijds is ontstaan.Dit is een mechanisme dat in ons evolutionaire verleden bedoeld was om snel te kunnen reageren op gevaar. Hoe sneller je namelijk op die momenten kunt schakelen, hoe groter de kans dat je er zonder kleerscheuren uitkomt.

Onze blauwdruk is onmisbaar: het helpt ons de wereld om ons heen te begrijpen en ons daar succesvol in te bewegen. Maar wat als bepaalde elementen ervan ons beperken en belemmeren? We begrijpen rationeel misschien wel waarom we vastlopen, maar voelen vaak dat de stukjes van de puzzel niet in elkaar passen. Het wordt een strijd tussen het hoofd en onze innerlijke ervaring. Als we willen groeien, is het dus essentieel dat we de bereidheid hebben om ook die diepere lagen van bewustzijn te onderzoeken en ze te transformeren.

Cadeautjes uit het onderbewustzijn

De werking van het onderbewustzijn fascineert me al jaren mateloos. Zo heb ik me, in navolging van Freud en Jung, bijvoorbeeld veelvuldig verdiept in de betekenis van dromen, die ik gekscherend ‘cadeautjes uit het onderbewustzijn’ noem. Dromen geven mijns inziens via beelden, symbolen en associaties een inkijkje in hoe we vanuit ons onderbewustzijn naar de wereld kijken.

Inmiddels weet ik dat niet alleen dromen, maar ook beelden en zintuiglijke ervaringen kunnen resoneren met wat er onbewust in ons leeft. Als je naar iets kijkt en voelt dat het iets met je doet, dan weet je dat het aanhaakt bij een onbewuste overtuiging of gedachte. Je krijgt dan als het ware toegang tot verborgen kennis die al binnenin je zit, maar waar je eerder nog niet actief het bestaan van wist.

Toen ik een jaar geleden mijn eerste stappen zette in de wereld van hypnotherapie, voelde ik pure nieuwsgierigheid: wat is hypnose nu eigenlijk? Werkt het echt, en hoe werkt het dan? En hoe zou het voelen? Ik ontdekte dat hypnotische trance een natuurlijke toestand tussen waken en slapen is. Je brein schakelt dan over op de thetastaat. Dit is een unieke hersenfrequentie, tussen de 4 en 7 Hertz, waarin je extra openstaat voor leren en positieve veranderingen.

De kritische factor van ons bewustzijn, die normaal gesproken alle nieuwe binnenkomende informatie toetst aan onze interne overtuigingen en geloofssystemen, is tijdens de thetastaat tijdelijk minder actief. Hierdoor kunnen we het onderbewustzijn met behulp van suggesties zo instrueren dat bestaande patronen worden gewijzigd. Dit noemen we hypnose. En als we deze vaardigheid gebruiken om therapeutische interventies te doen, noemen we het hypnotherapie.

Magisch denken

Een leuk feitje dat mijn hypnotherapiedocent deelde, is dat jonge kinderen in een permanente staat van hypnose verkeren. Nieuwe informatie komt ongehinderd bij hen binnen, en alles wordt direct voor waar aangenomen. Deze fase, waarin kinderen ongelofelijk leerbaar zijn, noemen we de gevoelige periode. Ook het magisch denken maakt hier deel van uit – het geloven dat alles mogelijk is. In hypnose keren we dus in feite terug naar dat onbevangen, speelse kind in ons, dat niet wordt tegengehouden door beperkende overtuigingen.

Precies die kinderlijke speelsheid heb ik het afgelopen jaar ervaren tijdens het experimenteren met hypnotherapie. Op anderen, maar vooral op mezelf! Want hypnose kun je ook bij jezelf doen. Mijn allereerste experiment was dat ik bij mijn moeder rechtzette dat ze al sinds haar kindertijd de kleuren geel en blauw door elkaar haalde. Dat experiment slaagde met vlag en wimpel. Sindsdien is het hek van de dam. Allerlei fysieke aandoeningen zoals maagpijn, constipatie, hoge lichaamsspanning, wondjes die niet genezen, haaruitval, hormonale schommelingen – you name it. Al deze dingen verbeterden significant na het ondergaan van hypnose.

En het implementeren van nieuwe gewoontes, zoals dagelijkse discipline, nieuwe vaardigheden aanleren, meer sporten, minder alcohol drinken en het integreren van gezonde eetgewoontes, bleken succesvol. Daarnaast heeft hypnose mij en mijn cliënten geholpen nieuwe, helpende overtuigingen te installeren, zoals het ervaren van zelfliefde en -acceptatie en het jezelf toestaan om fouten te maken. Dit leidt merkbaar tot nieuwe gedachten en positieve gevoelens: tevredenheid en welbevinden.

Je mindset is bepalend

Bij regelmatige beoefening werkt hypnose het allerbeste. Je mindset verandert met kleine stapjes en uiteindelijk kom je anders in het leven te staan. Zelf heb ik ervaren dat ik veel positiever ben geworden en bovendien veerkrachtiger, ongeacht de omstandigheden waarin ik verkeer. Ik zie dit ook terug in mijn cliënten die veel meer lachen en vaak niet eens meer weten waar ze nog aan zouden moeten werken. Ze voelen zich gewoon goed!

Seneca, een Romeinse filosoof, begreep dit al: “Het is niet wat je overkomt dat je ongelukkig maakt, maar hoe je erover denkt.” De Stoïcijnse filosofie ondersteunt net als hypnotherapie de gedachte dat hoe je jezelf en de wereld ervaart, bepaalt wat je denkt en hoe je je voelt. Het aanvaarden van de dingen zoals ze zijn en het staken van het verzet daartegen, zorgt ervoor dat we ons kunnen gaan richten op waar onze invloed wel ligt: onze eigen beleving en onze eigen reacties.

Motivatie

Een belangrijke voorwaarde voor succes met hypnose is motivatie. Je onderbewustzijn en je bewustzijn, waar je wilskracht vandaan komt, moeten beide met de neuzen dezelfde kant opstaan. En daarnaast moet je open staan voor de mogelijkheid dat je je doel daadwerkelijk bereikt. Als je onderbewustzijn stiekem liever wil vasthouden aan belemmerende overtuigingen, of wil bewijzen dat het toch niet lukt, dan kun je het vergeten.

Ik vond het grappig om te lezen dat in de Griekse Oudheid, waar hypnose veelvuldig werd gebruikt voor zogeheten tempelgenezingen, patiënten geacht werden met een positieve mindset naar de tempel komen. Lukte dat niet, dat moest de tempel gereinigd worden voordat de zieke weer toegang kreeg voor een nieuwe poging tot genezing.

Van slachtofferschap naar speelsheid

Als je een aantal succesvolle ervaringen hebt gehad met hypnose, krijg je al snel het gevoel dat je veel meer invloed kunt uitoefenen dan je voorheen dacht en werkelijk regie over je leven kunt krijgen. Deze persoonlijke macht, waar we via hypnose mee in contact kunnen komen, is een essentieel onderdeel van mentale gezondheid.

De verandering die ik bij mijn cliënten zie, is geweldig. Ik zie dat slachtofferschap – het gevoel dat dingen je overkomen en dat je klem zit – steeds meer plaats maakt voor speelsheid en creatieve gedachten over hoe je je leven vorm kunt geven. Ze beginnen niet alleen te geloven in hun eigen kracht, maar ervaren ook het plezier van het ontdekken van hun eigen potentieel. Het is alsof ze het spel opnieuw leren spelen, met de onbevangen speelsheid van een kind in een speeltuin.

Ben je ook nieuwsgierig naar jouw innerlijke speeltuin? Lees gerust eens verder op mijn website en neem desgewenst contact op voor een gratis en vrijblijvend oriëntatiegesprek. De manier waarop ik hypnotherapie toepas is bijzonder ontspannend en geeft de mogelijkheid om diepere issues op te lossen zonder dat het emotioneel te belastend is. Daarnaast leer ik je ook hoe je zelfhypnose kunt toepassen, zodat jij onbeperkt toegang krijgt tot jouw eigen speeltuin!

Categorieën: Uncategorized

0 reacties

Geef een reactie

Avatar plaatshouder

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

nl_NLDutch